Accueil>blog>Si e ulni rrahjet e zemrës tuaj në pushim?

Si e ulni rrahjet e zemrës tuaj në pushim?

Si e ulni rrahjet e zemrës tuaj në pushim?

Ritmi i zemrës i referohet numrit të rrahjeve të zemrës që një person ka në minutë, i njohur gjithashtu si puls. Të kesh një rrahje më të ulët të zemrës në pushim mund të sinjalizojë shëndet të mirë.

Ky artikull do të shpjegojë se si të matni rrahjet e zemrës në pushim të një personi. Do të diskutojë gjithashtu gamën ideale për rrahjet e zemrës së dikujt, të shpjegojë se çfarë shkakton ndryshime në rrahjet e zemrës dhe të sigurojë këshilla për të ulur rrahjet e zemrës menjëherë dhe në planin afatgjatë. > Adresimi i këtyre shkaqeve është mënyra më e mirë për të zvogëluar rrahjet e zemrës në këto situata.

Mënyrat për të zvogëluar ndryshimet e papritura në rrahjet e zemrës përfshijnë:

 • Praktikimi i teknikave të frymëmarrjes së thellë ose të udhëhequr, siç është frymëmarrja e kutisë
 • relaksimi dhe përpjekja për të mbetur Qetësi
 • Shkuarja për një shëtitje, në mënyrë ideale larg nga një mjedis urban
 • Marrja e një banjë të ngrohtë, relaksuese ose dush
 • Praktikimi i ushtrimeve të shtrirjes dhe relaksimit, siç është joga
 • Kryerja e manovrave vagale

isshtë gjithashtu e mundur që njerëzit të ulin rrahjet e zemrës së tyre në një afat të gjatë. Shumë zakone të stilit të jetës mund të kontribuojnë në këtë. Kjo mund të ndikojë në rrahjet e zemrës gjatë aktivitetit fizik ose periudhave të stresit.

Disa faktorë që mund të ulin rrahjet e zemrës së një personi përfshijnë:

ushtrimin e

Mënyra më e lehtë dhe më efektive për të arritur një rrahje të ulët të zemrës është të bëni rregullisht stërvitje Për shembull, një meta-analizë e vitit 2018 zbuloi se ushtrimi i rregullt mund të ulë vazhdimisht rrahjet e zemrës në pushim. Edhe pse çdo lloj ushtrimi mund të jetë i dobishëm, autorët sugjerojnë që joga dhe trajnimi i qëndrueshmërisë mund të jenë më të dobishmit.

Qëndrimi i hidratuar

Kur trupi është i dehidratuar, zemra duhet të punojë më shumë për të stabilizuar rrjedhën e gjakut. Një studim i vitit 2017 zbuloi se një pije me ujë 335 mililitra mund të zvogëlojë rrahjet e zemrës në pushim për një periudhë 30-minutëshe. Kjo rënie vazhdoi për 30 minuta të tjera. Pirja e shumë pije gjatë gjithë ditës mund të ulë rrahjet e zemrës së një personi.

Kufizimi i marrjes së stimuluesve

Stimuluesit mund të shkaktojnë dehidrim, duke rritur ngarkesën e punës së zemrës. Për shembull, ka prova që doza të larta të kafeinës mund të çojnë në dehidrim. Sidoqoftë, nuk ka prova të besueshme shkencore që konsumimi tipik i çajit ose kafesë mund të shkaktojë një rritje të rrahjeve të zemrës në pushim përmes dehidrimit.

Kufizimi i konsumit të alkoolit

Ekzistojnë prova që pirja e alkoolit mund të shkaktojë dehidrim, megjithëse më shumë hulumtime janë ende të nevojshme për këtë temë. Sidoqoftë, mbetet e mundur që konsumi i alkoolit mund të rrisë rrahjet e zemrës në pushim.

Alkooli është gjithashtu një toksinë, dhe trupi duhet të punojë më shumë për ta përpunuar dhe hequr atë. Kjo ndonjëherë mund të rezultojë në rritje të rrahjeve të zemrës.

Ushqimi i një diete ushqyese, të ekuilibruar

Ushqimi i një diete të shëndetshme mund të përmirësojë shëndetin dhe funksionimin e zemrës. Kjo dietë duhet të jetë e pasur me fruta dhe perime, proteina të ligët dhe kokrra të plota.

Ushqime dhe shtesa të pasura me antioksidantë dhe yndyrna të shëndetshme mund të ulin presionin e gjakut, duke e bërë më të lehtë që zemra të pompojë gjak.

Për shembull, një studim i vitit 2021 arriti në përfundimin se acidi alfa-lipoik antioksidues ul në mënyrë efektive presionin e gjakut. Ushqimet e pasura me kalium gjithashtu ulin presionin e gjakut duke zvogëluar ngarkesën e natriumit.

Shkencëtarët e dinë që një larmi e gjerë e ushqimeve mund të promovojë shëndet të mirë të zemrës. Ushqyesit e shëndetshëm të zemrës përfshijnë:

 • Acidet yndyrore omega-3 nga peshqit, arrat dhe kokrrat
 • Polifenolet dhe taninet nga çaji dhe kafeja
 • Vitamina A nga perimet me gjethe, jeshile
 • Fibra dietike nga kokrrat e plota, arrat, dhe shumica e frutave dhe perimeve
 • Vitamina C nga agrumet dhe frutat e tjera dhe zarzavatet me gjethe

duke marrë gjumë të mjaftueshëm

Një mungesë kronike e gjumit vë stresin në të gjithë trupin, përfshirë zemrën. Një studim i vitit 2020 zbuloi se kur njerëzit devijojnë nga kohën e tyre të zakonshme të gjumit, kjo rrit rrahjet e zemrës së tyre në pushim.

Mbajtja e një peshe të shëndetshme të trupit

Pesha shtesë gjithashtu vë stres në trup dhe zemër. Shtë e mundur që kjo mund të çojë në një rrahje të rritur të zemrës. Për shembull, pesha shtesë mund ta bëjë ushtrimin më sfidues.

Sidoqoftë, provat shkencore sugjerojnë që pesha e trupit është një parashikues i dobët i rrahjeve të zemrës.

Reduktimi ose zgjidhja e burimeve të stresit të konsiderueshëm afatgjatë

stresi nga puna, kujdesi për një të dashur, ose ngarkesat financiare të gjitha shkaktojnë që zemra dhe trupi të punojnë më shumë për të mbajtur të zakonshme të tij ritëm. Për shembull, një përmbledhje e vitit 2018 arriti në përfundimin se stresi i lidhur me punën është një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjen koronare të zemrës.

Kërkimi i këshillimit ose shërbimit psikologjik

Njerëzit nuk mund të zgjidhin gjithmonë situatat stresuese dhe ngjarjet e jetës më vete. Përvojat traumatike, pikëllimi dhe kushte të caktuara të shëndetit mendor theksojnë trupin, duke e bërë më të vështirë për njerëzit të përballen me aktivitetet e përditshme. Në këto raste, këshillimi dhe terapia mund të jenë të dobishme.

Marrja e jashtme

Disa teknika për uljen e rrahjeve të zemrës mund të përfshijnë ndryshimin e mjediseve. Për shembull, hulumtimi në vitin 2018 tregon se kalimi i kohës në ambiente më pak të urbanizuara mund të zvogëlojë masat fizike dhe psikologjike të stresit. Kjo mund të jetë po aq e thjeshtë sa një udhëtim në parkun lokal.

Praktikimi harmoniqhealth.com i teknikave të relaksimit

Teknikat e relaksimit gjithashtu mund të kenë një efekt pozitiv në stresin. Sidoqoftë, një meta-analizë e vitit 2019 vuri në dukje se shumë studime mbi këtë temë kanë qenë me cilësi të dobët. Autorët ende nxjerrin në pah mundësinë që meditimi të mund të përmirësojë mirëqenien psikologjike, por që më shumë hulumtime janë të nevojshme për këtë temë.

pushimi i rrahjeve të zemrës dhe shëndetit

Një rrahje më e ulët e zemrës lejon që zemra të ruajë një ritëm të shëndetshëm dhe t’i përgjigjet në mënyrë efikase stresorëve. Një punim nga viti 2015 sugjeron që ritmet e larta të zemrës mund të kontribuojnë në rreziqet e shëndetit, duke përfshirë:

 • Rritjen e presionit të gjakut
 • Ndryshimet në aktivitetin e proteinave në zemër
 • Ndryshimet në përdorimin e kalciumit nga qelizat e zemrës
 • Inflamacioni dhe stresi oksidativ
 • Disfunksionimi i enëve të gjakut

Normat janë në një rrezik më të madh të kushteve të caktuara shëndetësore që përfshijnë:

 • Dështimi i sistemit të organeve
 • Iskemia e miokardit
 • Ulja e prodhimit kardiak, i cili mund të shkaktojë këmbëngulës Lodhja
 • Arresti kardiak

Shumë faktorë kontribuojnë në një rrahje të zemrës në ndryshim, duke përfshirë:

 • Aktivitetin fizik
 • Koha e ditës
 • Mosha
 • moti
 • Ndryshimet hormonale
 • Stresi emocional

Një rrahje e shëndetshme e zemrës në pushim do të ndryshojë nga personi në person. Për shumicën e njerëzve, një rrahje e zemrës në pushim të synuar duhet të jetë midis 60-100 rrahjeve në minutë (bpm).

Një person mund të llogarisë rrahjet maksimale të zemrës së tij duke zbritur moshën e tyre në vite nga 220. Një gamë e shëndetshme e rrahjeve të zemrës është zakonisht 50-70% e këtij maksimumi gjatë ushtrimit të moderuar.

Gjatë aktivitetit të fortë, diapazoni i shëndetshëm do të jetë 70-85% e rrahjeve maksimale të zemrës.

Shkalla mesatare e rrahjeve të zemrës gjatë aktivitetit janë:

< Td> 85–145 bpm

Një mënyrë e thjeshtë për të kontrolluar pulsin është duke vendosur indeksin dhe gishtin e mesëm krah për krah në qafë, nën skajin e nofullës, dhe pastaj duke numëruar sa rrahje zemre ndodhin brenda 60 sekondave.

isshtë më mirë të matni pulsin pas periudhave të pushimit. Për këtë arsye, një person duhet të numërojë në mënyrë ideale rrahjet e zemrës së tij gjëja e parë në mëngjes para se të dilte nga shtrati.

shkaqet e një rrahje të pashëndetshme të zemrës

Si një përmbledhje e vitit 2021 shpjegon, secila rrahje zemre lind nga qelizat e specializuara të muskujve të quajtur miocitet. Kur këto qeliza kanë nevojë për më shumë oksigjen, truri dërgon mesazhe në zemër që forcojnë miocitet dhe shkaktojnë pulsione më të shpeshta.

Një studim i vitit 2019 nxjerr në pah disa kushte shëndetësore që i bëjnë njerëzit më të ngjashëm të kenë një rrahje më të lartë të zemrës, siç janë:

 • Apnea e gjumit
 • Anemia
 • Presioni i gjakut
 • Sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD)
 • Sëmundja vaskulare periferike

Në mënyrë tipike një përgjigje fizike natyrore ndaj stresorëve mjedisorë ose të tjerë. Sidoqoftë, një rrahje zemre në pushim që është e lartë për periudha të gjata mund të sinjalizojë një gjendje themelore mjekësore.

Nëse rrahjet mesatare të zemrës së dikujt janë jashtëzakonisht të larta për shkak të një gjendje themelore mjekësore, ndërhyrjet mjekësore mund të jenë të nevojshme. Siç shpjegon një përmbledhje e vitit 2021, beta-bllokuesit kanë fuqinë për të zvogëluar rrahjet e zemrës. Mjekët mund të përshkruajnë beta-bllokues për të trajtuar një sërë kushtesh, të tilla si:

 • Presioni i lartë i gjakut
 • Sulmet në zemër
 • Sëmundja e arterieve koronare
 • Dështimi kongjestiv i zemrës
 • ARITMIA rreth një rrahje më të lartë të zemrës. Këto përfshijnë nëse:
 • Nuk ka asnjë shkak të dukshëm për rritjen e rrahjeve të zemrës.
 • Ritmi i rritur i zemrës shoqërohet me ndryshime të tjera, të tilla si gulçim, dhimbje në gjoks, shikim të paqartë ose zbehje.
 • Ritmi i rritjes së zemrës vazhdon për periudha të gjata, edhe kur është në pushim.

Ata mund të duan të bëjnë teste të tjera para se të vendosin që një rrahje e lartë e zemrës nuk është shkak për shqetësim. Kjo është arsyeja pse është gjithmonë një ide e mirë të kontaktoni një mjek nëse një person plotëson ndonjë nga këto kritere.

Përmbledhje

Ndryshimet në rrahjet e zemrës ndodhin natyrshëm gjatë gjithë ditës. Ritmi i zemrës në pushim është një shenjë e shëndetit të zemrës.

Një rrahje e lartë e zemrës në mënyrë të vazhdueshme mund të tregojë çështje shëndetësore dhe mund të çojë në rezultate negative.

Sidoqoftë, shumë njerëz janë në gjendje të ulin rrahjet e zemrës së tyre të pushimit përmes ndryshimeve të stilit të jetës, të tilla si ngrënia e një diete të shëndetshme dhe ushtrimi rregullisht.

 • Sëmundja e zemrës
 • Kardiovaskulare/Kardiologji

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik, dhe revista dhe shoqata mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

 • Takikardia: Ritmi i shpejtë i zemrës. (2018) .http: //www.heart.org/heartorg/conditions/arrhythmia/A
mosha në vite Ritmi i zemrës së synuar Ritmi mesatar maksimal i zemrës
30 95–162 bpm 190 bpm
40 93–157 bpm 185 bpm
45 90–153 bpm 175 bpm
50 88–149 bpm 170 bpm
55 165 bpm